Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová


+421908 698 379
dovalova.lucka@gmail.com

  • Izolácia škrobu zo zemiaku

Škrob patrí medzi polysacharidy. Je dôležitou surovinou v potravinárstve, farmácii aj chemickom priemysle.

Získava sa z rôznych plodín. Jednou z nich sú aj zemiaky. 

Vyskúšajte si izolovať škrob z hľuzy zamieku.

Pomôcky: strúhadlo, gáza alebo kúsok obväzu, sitko, 2 hrnčeky, tanierik, nôž, lyžička
Chemikálie: zemiak, voda
Postup: 1. Väčší zemiak očisti od šupky a nastrúhaj na jemnom strúhadle.
2. Nastrúhaný zemiak zalej v hrnčeku 200ml vody a intenzívne premiešaj.
3. Zmes preceď do čistého hrnčeka cez sitko, v ktorom je gáza alebo obväz preložený štvormo. Vyžmýkaj.
4. Hrnček s precedenou tekutinou nechaj v pokoji stáť až kým sa na jeho dne neusadí škrob.
5. Opatrne zlej vodu nad škrobom.
6. Do škrobu pridaj približne 100ml vody a premiešaj.
7.  Počkaj kým sa škrob znovu usadí na dne a opäť opatrne zlej vodu nad škrobom.
8.  Škrob nechaj vysušiť voľne na vzduchu.
9. Odváž množstvo získaného suchého škrobu.
10. Odfotografuj tvoj experiment.

Získaný škrob

<< 1 | 2

1. Medzi aké zlúčeniny patrí škrob?

2. Aké je konkrétne využite škrobu 

  • v potravinárstve 
  • vo farmaceutickom priemysle
  • v priemyselnej výroba?

3. Podarilo sa ti izolovať škrob zo zemiaku?

 

Škrob pod mikroskopom

Práce žiakov