Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová

Základná škola s materskou školou
Tajovského 2, Badín

dovalova.lucka@gmail.com

...

Škrob pod mikroskopom

1 | 2 >>

Získaný škrob

1 | 2 >>
  • 5.úloha - Izolácia škrobu zo zemiaku

Škrob patrí medzi polysacharidy. Je dôležitou surovinou v potravinárstve, farmácii aj chemickom priemysle.

Získava sa z rôznych plodín. Jednou z nich sú aj zemiaky. 

Vyskúšajte si izolovať škrob z hľuzy zamieku.

Pomôcky: strúhadlo, gáza alebo kúsok obväzu, sitko, 2 hrnčeky, tanierik, nôž, lyžička
Chemikálie: zemiak, voda
Postup: 1. Väčší zemiak očisti od šupky a nastrúhaj na jemnom strúhadle.
2. Nastrúhaný zemiak zalej v hrnčeku 200ml vody a intenzívne premiešaj.
3. Zmes preceď do čistého hrnčeka cez sitko, v ktorom je gáza alebo obväz preložený štvormo. Vyžmýkaj.
4. Hrnček s precedenou tekutinou nechaj v pokoji stáť až kým sa na jeho dne neusadí škrob.
5. Opatrne zlej vodu nad škrobom.
6. Do škrobu pridaj približne 100ml vody a premiešaj.
7.  Počkaj kým sa škrob znovu usadí na dne a opäť opatrne zlej vodu nad škrobom.
8.  Škrob nechaj vysušiť voľne na vzduchu.
9. Odváž množstvo získaného suchého škrobu.
10. Odfotografuj tvoj experiment.

Ak sa ti fotografiu nedarí nahrať cez formulár, pošli mi ju na mail dovalova.lucka@gmail.com alebo cez teams.

Izolácia škrobu

Zvoľte súbor

Práce žiakov