Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová

Základná škola s materskou školou
Tajovského 2, Badín

zsbadin@zsbadin.edu.sk

dovalova.lucka@gmail.com

Prípravy

a ideme na to...1.deň

a ideme na to...2.deň

DNI ZDRAVEJ VÝŽIVY

CUKOR v obľúbených nápojoch 

- výsledky zistené meraním hustoty a cukornatosti roztoku našimi žiakmi

  

Zjedli by ste 15 kociek cukru naraz? Ale pol litra coly vypijete ako nič! Že?

Dni zdravej výživy - mlieko a cukor

 
Naša škola sa zapojila do celoslovenského  projektu "Hovorme o jedle". Je veľmi dôležité, hlavne v dnešnej uponáhľanej a v mnohých smeroch nezdravej dobe venovať sa práve takejto téme. No nie len v rovine teoretickej. Chemici deviataci si pripravili pre mladších spolužiakov pár zaujímavých aktivít. 
  • Spoločne odhalili množstvo cukru v rôznych obľúbených nápojoch a to pomocou merania hustoty hustomerom a prepočtovej tabuľky hustoty roztoku na obsach cukru. Aby si hlavne tí menší spolužiaci vedeli predstaviť, koľko cukru sa nachádza napríklad v tak obľúbenom čokoládovom nápoji, zistenú hmotnosť si skutočne odvážili na chemických váhach a to v podobe kociek cukru. Výsledok? Nuž ...zjedli by ste naraz viac ako 8 kociek cukru??? Odporúčaná denná dávka je v prepočte 6-7 kociek.
  • V mliečnom stánku sa mladší spolužiaci dozvedeli, že skysnuté mliečko nie je pokazené a nepatrí do výlevky, ale dá sa využiť na prípravu tvarohu, ktorý je súčasťou mnohých obľúbených detských krémikov, ale je fajný aj sám. A každý si vlastný sýrik - z tvarohu, sódy bikarbóny, masla a s vlastnou príchuťou - slaný, orechový, sezamový či bylinkový...
Na chemickom krúžku sme sa venovali dôkazovým reakciám glukózy a fruktózy v ovocnej šťave a mede. Tieto reakcie sú prekrásne farebné a mladým chemikom sa mimoriadne podarili. GLU a FRU sme dokázali ;).