- BIELKOVINY
Vajíčko je významným zdrojom bielkovín. Môže byť pre nás chutné, keď si ho uvaríme, ale keď ho zohreje sliepočka, za nejaký čas sa z neho vyliahne kuriatko. Dokážeš vysvetliť tento zázrak života?
Pozorne si pozri videoprezentáciu a určite prídeš na odpoveď k úvodnej otázke.
Video Bielkoviny
Po správnom vyplnení tajničky v nej nájdeš dokončenie: „Bielkoviny sú ...“
Otázky
- Prvok ......................, ktorý je základom všetkých organických zlúčenín tvorí 50% bielkoviny.
- Bielkovina je ...................... organická zlúčenina C, O, H, N, S a P
- ...................... denaturácia znamená, že je stále možné obnovenie pôvodnej štruktúry bielkoviny.
- Molekuly, v bielkovine aminokyseliny pospájané do dlhého reťazca tvoria ...................... .
- Základnou stavebnou jednotkou bielkovín je ...................... .
- Poznáme ...................... rôznych aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny.
- Aminokyseliny sa navzájom spájajú ...................... väzbami.
- Aminokyseliny môžu byť v makromolekule bielkoviny rôzne ........................... .
- Z ...................... štruktúry bielkovín vyplývajú rôzne vlastnosti a funkcie bielkovín.
- ...................... štruktúra bielkoviny sa vzhľadom podobá na telefónnu šnúru alebo špirálu/strunu.
- Najväčším zdrojom rastlinných bielkovín sú ...................... .
- Kvartérna štruktúra bielkoviny pripomína ...................... vlny.
- Aminokyselina je tvorená ...................... kyselinou a aminoskupinou.
- Pri vzniku peptidovej väzby medzi aminokyselinami sa uvoľní molekula ...................... .
- Denaturovaná bielkovina stráca biologické vlastnosti ale zachováva si svoju biologickú ...................... .
- K denaturácii bielkoviny môže dôjsť pôsobením tepla, žiarenia alebo ...................... .
- Denaturácia alebo ...................... bielkovín spôsobuje zmenu priestorového usporiadania reťazca bielkoviny.
- Biela tekutina, ktorá je významným zdrojom živočíšnych bielkovín je ...................... .
- Trvalá zmena štruktúry bielkovín je spôsobená ...................... denaturáciou.
- Enzýmy aj niektoré ...................... sú látky bielkovinovej povahy.
- Živočíchy prijímajú bielkoviny z ...................... .
- Rastliny si tvoria bielkoviny z ...................... látok ako napr. CO2, H2O a zlúčeniny N.