Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová

Základná škola s materskou školou
Tajovského 2, Badín

dovalova.lucka@gmail.com

12. úloha - Mramorované vajíčka

Máš rád(a) vajíčka uvarené na tvrdo? Biele bielko, žlté žĺtko, výživné a chutné.

Čo keby si pomocou svojich znalostí z chémie (z predošlej lekcie) zmenil trochu farbu bielka? No vajíčko by ostalo rovnako chutné ;)

Pomôcky a chemikálie:

  • hrnček, lyžica
  • vajíčko 3ks, voda, červená kapusta (alebo iný jedlý prírodný pH indikátor – čučoriedky, cvikla... ), ocot, sóda bikarbóna

Vajíčko priprav podľa postupu:

 

Všetky tri vajíčka vlož do hrnca s vodou.

Vodu s vajíčkami zohrej až do varu a povar približne 5 minút.

Vajíčka opatrne vyber z vriacej vody, nechaj vychladnúť .

Škrupinku každého vajíčka popraskaj tak, aby vznikli trhlinky (napr. pobúchaním lyžicou).


 

Tmavozelené:

Do vriacej vody vlož natrhaný list červenej kapusty.

Prvé vajíčko vlož do tejto vody a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

Svetlozelené:

Do vriacej vody nasyp 2 lyžice sódy bikarbóny a natrhaj list červenej kapusty.

Do vriacej zmesi vlož druhé vajíčko a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

Ružové:

Do vriacej vody nalej približne 1dcl octu a natrhaj list červenej kapusty.

Tretie vajíčko vlož do tejto vody a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

 

Všetky tri vajíčka ošúp od škrupinky.

 

Pokús sa odpovedať na otázky:

Mramorované vajíčko

Zvoľte súbor

Ak nejde nahrať fotografiu cez formulár, pošli mailom na dovalova.lucka@gmail.com alebo cez TEAMS.
 

Mramorované vajíčka pripravené žiakmi