Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová

Základná škola s materskou školou
Tajovského 2, Badín

dovalova.lucka@gmail.com

11. úloha - Prírodný pH indikátor

Antokyány (z gréckych slov ἀνθός (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo modrý) sú rastlinné pigmenty, ktoré spôsobujú modré, fialové alebo červené zafarbenie mnohých kvetov, plodov či vegetatívnych orgánov. Napríklad sa podieľajú na modrom sfarbení kvetov fialiek, červenom sfarbení kvetov divých makov, muškátu či ibišteka a tiež spôsobujú zmenu farby kvetov pľúcnika lekárskeho z ružovej, cez fialovú až po modrú. Sú obsiahnuté vo vtáčom zobe, ríbezli čiernej, čučoriedke, cvikli. Môžu sa nachádzať aj v listoch, a sfarbovať ich do modra, čo pozorujeme u červenej kapusty.

Antokyány sú citlivé na pH a ich farba sa mení v závislosti od kyslosti či zásaditosti prostredia.

Čo sa stane, ak časť rastlinky, ktorá obsahuje antokyány, použijeme ako pH indikátor?

Vyskúšaj si to ;)

Pozri si nápovedné video a postupuj podľa nižšie uvedeného postupu.

Experiment:

Ako pH indikátor môžeš použiť červenú kapustu, muškátový kvet, kvet ibišteka červeného, čučoriedku, cvikľu či iné. Stačí si vybrať jeden pH indikátor, ktorý je pre teba dostupný a zrealizovať s ním experiment. Výluh pripravíš podobným spôsobom, ako je uvedené nižšie.

Experiment si nezabudni zaznamenávať formou fotografie alebo videa.


Pomôcky a chemikálie:
  • 10 sklených pohárikov, lyžička, štamperlík, sitko, 
  • kuchynský ocot, sóda bikarbóna, červená kapusta, kvety muškátu červeného (alebo časť inej rastliny, ktorá obsahuje antokyány), voda

Postup:

1. Priprav roztok červenej kapusty:

  • Natrhaj 2-3 listy červenej kapusty, vlož ich do hrnca a zalej približne 1dcl vody.
  • Zmes zohrej až do varu a chvíľu povar. Nechaj vychladnúť a preceď.

2. Priprav roztok muškátových kvetov:

  • Dve hrste okvetných lupienkov z červeného muškátu vlož do pohára a zalej vriacou vodou (1dcl).
  • Po 30 minútach lúhovania preceď do čistého pohára.

3. Priprav roztoky octu s rôznou koncentráciou postupným riedením (postupuj podľa návodu vo videu):

  • Do 1. pohárika nalej čistý kuchynský ocot.
  • Do 2. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) octu a dolej čistou vodou. Pomiešaj.
  • Do 3. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku z 2. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.
  • Do 4. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku z 3. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.
  • Do 5. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku zo 4. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.

4. Do 6. pohárika nalej čistú vodu

5. Priprav roztoky sódy bikarbóny s rôznou koncentráciou postupným riedením (postupuj podľa návodu vo videu):

  • Do 10. pohárika nasyp 2 lyžičky sódy bikarbóny, nalej vodu a miešaj, kým sa sóda nerozpustí.
  • Do 9. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku z 10. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.
  • Do 8. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku z 9. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.
  • Do 7. pohárika nalej 20ml (1 štamperlík) roztoku z 8. pohárika, dolej čistou vodou a pomiešaj.

6. Do každého pohárika s roztokom nalej približne rovnaké množstvo výluhu z červenej kapusty a pozoruj.

.................................................................................................................................................................................

7. Priprav si nové roztoky octu a sódy bikarbóny rovnakým postupom ako vyššie.

8. Nalej do nich výluh z kvetov muškátov a pozoruj zmenu farby.

   

Odpovedz prosím na nasledovné otázky...

Prírodný pH indikátor

Zvoľte súbor
Zvoľte súbor
Zvoľte súbor
Zvoľte súbor

Prírodné pH indikátory pripravené žiakmi

Ak budeš mať problém s nahraním súboru vyriešených rovníc alebo fotografií a videa experimentu, pošli  mailom na dovalova.lucka@gmail.com alebo cez TEAMS