Vplyv teploty na rýchlosť chemickej reakcie
V predošlej lekcii si skúmal(a) vplyv množstva reaktantu na rýchlosť chemickej reakcie.
Myslíš, že sú aj iné faktory, ktoré môžu ovplyvniť rýchlosť chemickej reakcie?
Aby bola zrážka úspešná a prebehla reakcia, častice reaktantov musia byť vhodne orientované a musia mať určitú minimálnu energiu potrebnú k reakcii.
Ako zvýšime energiu „lenivých“ častíc?
Znázorníme si to opäť na príklade chemickej reakcie octu a vajíčkovej škrupinky – uhličitanu vápenatého, ktorej jedným z produktov je oxid uhličitý.
CaCO3 + 2 CH3COOH -> (CH3COO)2Ca + CO2 + H2O
Alebo v podobe guličkového modelu:
Pozri si pozorne video.
Vysvetlenie:
V prvom pohári bola teplota octu približne 20°C. V druhom pohári mal ocot 60°C.
Pri vyššej teplote bola chemická reakcia octu a vajíčkovej škrupinky viditeľne rýchlejšia, čo sa prejavilo intenzívnou tvorbou bubliniek plynu. Za krátky čas reakcia takmer úplne prebehla, bublinky sa prestali tvoriť.
Za ten istý čas sa reakcia v prvom pohári s nižšou teplotou octu len rozbiehala. Intenzívnejšia tvorba bubliniek nastala oveľa neskôr.
Zapamätaj si:
Rýchlosť chemickej reakcie je tým väčšia, čím je vyššia teplota reakčnej zmesi – častice reaktantov majú väčšiu energiu, rýchlejšie sa pohybujú, a preto za určitý čas dochádza k väčšiemu počtu zrážok !!!
Súbor k stiahnutiu: Vplyv teploty na r.ch.r.ppsx
Vyskúšaj si experiment z videa a
POPREMÝŠĽAJ, VYHĽADAJ, ZISTI a POPÍŠ...
- Akým spôsobom môžeš zvýšiť energiu častíc reaktantov?
- Porovnaj rýchlosť reakcie v pohári s teplotou 20°C a 60°C. Kde reakcie prebehla rýchlejšie?
- Uveď, na základe čoho si rozhodol ktorá reakcia prebieha rýchlejšie?
- Zamysli sa, čo by sa stalo, keby sme reakčnú zmes v prvom pohári začali počas reakcie zahrievať?
- Vysvetli, aký vplyv na rýchlosť reakcie by malo náhle ochladenie reakčnej zmesi v druhom pohári?
- Opíš vlastný experiment, ktorý si realizoval doma.
- Porozmýšľaj, prečo niektoré potraviny skladujeme v chladničke?
- Ako môžeme v praxi, v reálnom živote využiť vplyv zvýšenia teploty reaktantov na zvýšenie rýchlosti ich premeny na produkt?