Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová

Základná škola s materskou školou
Tajovského 2, Badín

dovalova.lucka@gmail.com

10. úloha ZMRZLINA

Vieš, na akom princípe funguje zmrzlinovač? Prišla na to pani Nancy Johnsonová z americkej Pennsylvánie už v roku 1843. Zmrzlinovače veru nie sú žiadna novinka posledných rokov. Tie prvé jednoduché chladili zmrzlinu zaujímavým spôsobom. Zmrzlinová hmota vložená v mise s dutými stenami sa ručne miešala a zároveň rovnomerne ochladzovala zmesou ľadu a soli. Soľ spôsobuje, že ľad sa topí a pri tejto premene na vodu sa znižuje teplota zmesi (využíva sa to aj v zime, keď sa ľadové chodníky a cesty posýpajú soľou). Zmrzlina sa musela miešať každých 10 minút po dobu až niekoľkých hodín, aby bola jemná a neobsahovala veľké kryštáliky ľadu. Keby sa nemiešala, zmrzla by na kus ľadu.

Možno máte doma zmrzlinovač a možno práve taký, čo sa podobá na ten prvý v histórii ľudstva. Ten najjednoduchší tvorí misa, ktorá má duté steny naplnené chladiacou zmesou vody a soli a zmrzlinová hmota v nej sa automaticky mieša v pravidelných intervaloch zabudovaným mixérom. Soľ, ktorú použila prvá zmrzlinárka pani Johnsonová bola kamenná, biela s chemickým vzorcom NaCl. V dnešných zmrzlinovačoch sa požíva soľ, ktorá sa volá chlorid vápenatý a jej chemický vzorec je CaCl2.

V experimente si vyskúšaš pripraviť vlastnú chladiacu zmes z ľadu a kuchynskej soli. Ak ju správne namiešaš, teplota klesne až na -20°C.

Pozri si videonávod a postupuj podľa nižšie zadaného postupu.

EXPERIMENT


Pomôcky a
chemikálie:
  • 2 nádoby, ktoré môžeš do seba vložiť, formičky na ľad, lyžica, šľahač alebo mixér, tanierik
  • kuchynská soľ, voda, smotana alebo ovocie

Postup:

1. Do formičiek na ľad nalej vodu a daj zamraziť do mrazničky minimálne na 3-4 hodiny (závisí od veľkosti formičiek)

2. Smotanu na šľahanie, 1dcl (môžeš ochutiť cukrom) vyšľahaj do polotuha šľahačom alebo pomocou mixéra.

3. Do väčšej nádoby nasyp pripravený ľad (toľko, aby bol približne do polovice nádoby).

4. K ľadu prisyp približne toľko lyžičiek kuchynskej soli, koľko kociek ľadu si použil a poriadne premiešaj.

5. Do veľkej nádoby s ľadom vlož menšiu so zmrzlinovou hmotou tak, aby bola celá obklopená zo strán aj od dna ľadom. Prikry utierkou.

6. Zmrzlinu pravidelne každých 10 minút premiešavaj lyžicou po dobu 40 minút.

7. Po tomto čase je zmrzlina pripravená k servírovaniu – naber ju na tanierik a ozdob podľa chuti.

 

Ak nemáš doma šľahačku, môžeš si pripraviť ovocnú dreň z akéhokoľvek ovocia.

Ovocie pomixuj na jemno (môžeš osladiť cukrom), nalej do menšej nádobky a postupuj ako pri príprave zmrzliny zo smotany.

Ak máš lepší recept na zmrzlinovú zmes, spokojne použi ten svoj ;) Teším sa na výsledok...

 

Odpovedz prosím na otázky. 

Fotografie tvojho experimentu so zmrzlinou nahraj cez formulár, ak to nepôjde, pošli mailom na dovalova.lucka@gmail.com alebo cez TEAMS.

Zmrzlina

Zvoľte súbor
Zvoľte súbor

Ak budeš mať problém s nahraním súborov fotografií, pošli  mailom na dovalova.lucka@gmail.com alebo cez TEAMS

Kryštáliky ľadu v polarizovanom svetle