Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová


+421908 698 379
dovalova.lucka@gmail.com

Molekulárna gastronómia

Jedli ste už niekedy kaviár? Maťo sa priznal, že áno a vôbec mu nechutil... V každom prípade je to vzácna a drahá pochutina a nepodarí sa len tak hocikomu ju ochutnať. Teda ten pravý kaviár mám na mysli. Ale čo tak spraviť si kaviár jahodový, kiwi, malinový, horčicový...? Stačí na to len poznať chémiu, teda pár jedlých zaujímavých chemických látok, ktorých reakciou vzniknú guličky podobné kaviáru. Ich náplň môže byť takmer akákoľvek... Molekulárna gastronómia je nie tak staré odvetvie gastronómie, ktoré sa snaží pochopiť chemické reakcie a fyzikálne deje, ku ktorým dochádza počas varenia a hľadá možnosti odlišných spôsobov prípravy jedál. Využitie alginátu sodného je tiež jednou vskutku zaujímavou možnosťou. Dnes sme ešte farebné guličky nepapali, ale nabudúce si určite z nich spravíme posýpku na jednohubky či koláčik, alebo alternatívnu omáčku k mäsku ;)

...pokračovanie...

Tak pokračovaním našej alginátovej gastrochémie bola príprava guličiek s jedlou náplňou.

Vyskúšali sme jahodový, mrkvový,malinový, čučoriedkový, čokoládový, šľahačkový aj cukríkový kaviár :D

...

Ovocný kaviár

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5