Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová


+421908 698 379
dovalova.lucka@gmail.com

  • Izolácia škrobu zo zemiaku

Škrob patrí medzi polysacharidy. Je dôležitou surovinou v potravinárstve, farmácii aj chemickom priemysle.

Získava sa z rôznych plodín. Jednou z nich sú aj zemiaky. 

Vyskúšajte si izolovať škrob z hľuzy zamieku.

Pomôcky: strúhadlo, gáza alebo kúsok obväzu, sitko, 2 hrnčeky, tanierik, nôž, lyžička
Chemikálie: zemiak, voda
Postup: 1. Väčší zemiak očisti od šupky a nastrúhaj na jemnom strúhadle.
2. Nastrúhaný zemiak zalej v hrnčeku 200ml vody a intenzívne premiešaj.
3. Zmes preceď do čistého hrnčeka cez sitko, v ktorom je gáza alebo obväz preložený štvormo. Vyžmýkaj.
4. Hrnček s precedenou tekutinou nechaj v pokoji stáť až kým sa na jeho dne neusadí škrob.
5. Opatrne zlej vodu nad škrobom.
6. Do škrobu pridaj približne 100ml vody a premiešaj.
7.  Počkaj kým sa škrob znovu usadí na dne a opäť opatrne zlej vodu nad škrobom.
8.  Škrob nechaj vysušiť voľne na vzduchu.
9. Odváž množstvo získaného suchého škrobu.
10. Odfotografuj tvoj experiment.

Získaný škrob

1. Medzi aké zlúčeniny patrí škrob?

2. Aké je konkrétne využite škrobu 

  • v potravinárstve 
  • vo farmaceutickom priemysle
  • v priemyselnej výroba?

3. Podarilo sa ti izolovať škrob zo zemiaku?

 

Škrob pod mikroskopom

Práce žiakov