Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová


+421908 698 379
dovalova.lucka@gmail.com

Mramorované vajíčka

Máš rád(a) vajíčka uvarené na tvrdo? Biele bielko, žlté žĺtko, výživné a chutné.

Čo keby si pomocou svojich znalostí z chémie (z predošlej lekcie) zmenil trochu farbu bielka? No vajíčko by ostalo rovnako chutné ;)

Pomôcky a chemikálie:

  • hrnček, lyžica
  • vajíčko 3ks, voda, červená kapusta (alebo iný jedlý prírodný pH indikátor – čučoriedky, cvikla... ), ocot, sóda bikarbóna

Vajíčko priprav podľa postupu:

 

Všetky tri vajíčka vlož do hrnca s vodou.

Vodu s vajíčkami zohrej až do varu a povar približne 5 minút.

Vajíčka opatrne vyber z vriacej vody, nechaj vychladnúť .

Škrupinku každého vajíčka popraskaj tak, aby vznikli trhlinky (napr. pobúchaním lyžicou).


 

Tmavozelené:

Do vriacej vody vlož natrhané listy červenej kapusty.

Prvé vajíčko vlož do tejto vody a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

Svetlozelené:

Do vriacej vody nasyp 2 lyžice sódy bikarbóny a natrhaj listy červenej kapusty.

Do vriacej zmesi vlož druhé vajíčko a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

Ružové:

Do vriacej vody nalej približne 1dcl octu a natrhaj list červenej kapusty.

Tretie vajíčko vlož do tejto vody a var približne ďalších 10 minút.

Nechaj vychladnúť vo vode, v ktorej si ho varil(a).

 

Všetky tri vajíčka ošúp od škrupinky.

 

Súbor s postupom k stiahnutiu: Mramorované vajíčka.pdf

Pokús sa odpovedať na otázky:

1. Červenú kapustu môžeme využiť ako prírodný indikátor na zistenie (doplň čoho):

2. Farba červenej kapusty v neutrálnom roztoku je (doplň):

3. Aká bola farba roztoku, v ktorom si varil(a) len list červenej kapusty?

4. Aké prostredie indikuje modrá, zelená a žltá farba červenej kapusty?

5. Popremýšľaj, čo spôsobilo, že sa bielko vajíčka sfarbilo do zelena (nie do fialova) v roztoku červenej kapusty.

6. Ako sa zmenila farba listu červenej kapusty, farba a pH roztoku po pridaní sódy bikarbóny?

7. Aký to malo vplyv na farbu vajíčkového bielka vareného v tomto roztoku?

8. Čo sa stalo, keď si k listom červenej kapusty vo vode pridal(a) ocot?

9. Ako sa sfarbilo bielko uvarené v tomto roztoku a prečo?

10. Zisti, akú vápenatú chemickú zlúčeninu obsahuje vajíčková škrupinka. Napíš jej názov aj chemický vzorec.

11. Prečo sa na škrupinke vajíčka vloženého do roztoku obsahujúceho ocot tvorili bublinky plynu?

12. Aký plyn vznikal?

13. Napíš reakciu kyseliny chlorovodíkovej s vápenatou soľou, ktorú obsahuje vajíčková škrupinka. Touto reakciou vzniká rovnaký plyn ako pri reakcii vajíčkovej škrupinky s octom, voda a soľ kyseliny.

 

Mramorované vajíčka pripravené žiakmi

<< 1 | 2 | 3

...proces...