Čo je to chémia? Všetko okolo nás ... stačí sa rozhliadnuť a pochopiť ...

Ing. Lucia Dovalová


+421908 698 379
dovalova.lucka@gmail.com
  • BIELKOVINY

Vajíčko je významným zdrojom bielkovín. Môže byť pre nás chutné, keď si ho uvaríme, ale keď ho zohreje sliepočka, za nejaký čas sa z neho vyliahne kuriatko. Dokážeš vysvetliť tento zázrak života?

Pozorne si pozri videoprezentáciu a určite prídeš na odpoveď k úvodnej otázke.

Video Bielkoviny

Po správnom vyplnení tajničky v nej nájdeš dokončenie: „Bielkoviny sú ...“

Otázky

  1. Prvok ......................, ktorý je základom všetkých organických zlúčenín tvorí 50% bielkoviny.
  2. Bielkovina je ...................... organická zlúčenina C, O, H, N, S a P
  3. ...................... denaturácia znamená, že je stále možné obnovenie pôvodnej štruktúry bielkoviny.
  4. Molekuly, v bielkovine aminokyseliny pospájané do dlhého reťazca tvoria ...................... .
  5. Základnou stavebnou jednotkou bielkovín je ...................... .
  6. Poznáme ...................... rôznych aminokyselín, ktoré tvoria bielkoviny.
  7. Aminokyseliny sa navzájom spájajú ...................... väzbami.
  8. Aminokyseliny môžu byť v makromolekule bielkoviny rôzne ........................... .
  9. Z ...................... štruktúry bielkovín vyplývajú rôzne vlastnosti a funkcie bielkovín.
  10. ...................... štruktúra bielkoviny sa vzhľadom podobá na telefónnu šnúru alebo špirálu/strunu.
  11.  Najväčším zdrojom rastlinných bielkovín sú ...................... .
  12.  Kvartérna štruktúra bielkoviny pripomína ...................... vlny.
  13.  Aminokyselina je tvorená ...................... kyselinou a aminoskupinou.
  14. Pri vzniku peptidovej väzby medzi aminokyselinami sa uvoľní molekula ...................... .
  15. Denaturovaná bielkovina stráca biologické vlastnosti ale zachováva si svoju biologickú ...................... .
  16.  K denaturácii bielkoviny môže dôjsť pôsobením tepla, žiarenia alebo ...................... .
  17.  Denaturácia alebo ...................... bielkovín spôsobuje zmenu priestorového usporiadania reťazca bielkoviny.
  18.  Biela tekutina, ktorá je významným zdrojom živočíšnych bielkovín je ...................... .
  19.  Trvalá zmena štruktúry bielkovín je spôsobená ...................... denaturáciou.
  20.  Enzýmy aj niektoré ...................... sú látky bielkovinovej povahy.
  21.  Živočíchy prijímajú bielkoviny z ...................... .  
  22.  Rastliny si tvoria bielkoviny z ...................... látok ako napr. CO2, H2O a zlúčeniny N.