poleva na medovníky
Medovníčky sa upiekli do zlatista a rozvoniava z nich celý dom. Sú výborné, chutné i neozdobené. Ale k medovníčkom predsa patrí poleva a sú krásne vyzdobené všelijakými vzormi. Lenže stalo sa, že sme zabudli kúpiť potravinárske farbivo a zdobiť len bielou polevou sa nám nie veľmi páči. Čo teraz? Hm... a čo tak pomôcť si trošku znalosťami z chémie?
Pozri si video, ako sme naše perníčky ozdobili pekne farebne...
Pomôcky a chemikálie: | výluh z červenej kapusty, bielok z vajíčka, práškový cukor, citrónová šťava, voda, 4 mištičky, 4 lyžičky, 4 sáčky na zdobenie, perníky |
Postup: | 1. Priprav si výluh z červenej kapusty podľa postupu v tomto odkaze. 2. Z vajíčkového bielka a preosiateho práškového cukru priprav tuhý sneh. 3. Bielkový sneh rozdeľ do troch mištičiek. 4. Do prvej mištičky nakvapkaj približne za lyžičku citrónovej šťavy. 5. K bielku s citrónovou šťavou prilej približne lyžičku výluhu z červenej kapusty a zamiešaj (ak sa poleva veľmi zriedi, pridaj trochu práškového cukru a dobre vymiešaj). 6. K bielku v druhej mištičke pridaj lyžičku výluhu červenej kapusty a dobre premiešaj. 7. Polevu v tretej mištičke nechaj bielu. 8. V štvrtej mištičke vymiešaj polevu z práškového cukru a výluhu z červenej kapusty (bez bielka). 9. Pripravenými polevami naplň vrecúška na zdobenie a môžeš začať ozdobovať perníčky. |
Vysvetlenie sfarbenia polevy
Bielková poleva z vaječného bielka je bielej farby |
Keď k bielkovej poleve pridáme šťavu z citróna, zmeníme pH na kyslé. Túto zmenu pH prostredia indikuje farba pridaného výluhu z červenej kapusty - poleva sa sfarbí do ružova. | ||
Keď k bielkovej poleve pridáme výluh z červenej kapusty, poleva sa sfarbí do tyrkysova. Farebná zmena výluhu z červenej kapusty, ktorá je prírodným pH indikátorom, indikuje podľa pH farebnej stupnice červenej kapusty zásadité prostredie. Nuž a vaječný bielok je zásaditý. |
Ak pripravíme polevu len z vody a cukru a pridáme výluh z červenej kapusty, farba polevy ostane fialová, pretože pH prostredie je neutrálne. |
Farebná stupnica prírodného pH indikátora červenej kapusty